Hva handler denne bloggen om?

Denne bloggen ble igangsatt under studiet Kreativ kommunikasjon (HiAk)i 2009 og videreført under studiet Entreprenørskap i ledelse og undervisning NMH 2011.

søndag 17. oktober 2010

Å 'se' ting som beviselig ikke er der er ikke nødvendigvis tegn på begynnende demens eller psykose

Oliver Sacks, nevrolog og forfatter av flere bestselgende bøker* om forskning relatert til hjerneforskning, har den vidunderlige evnen å forene stor kunnskap med evnen til å formidle den for oss mindre innvidde.

At sansene kan spille oss puss gjør at mange betrakter dem som 'upålitelige'. Og å se ting man vet ikke kan være virkelige er skremmende.

Som Sacks forklarer i dette innslaget som ligger på Youtube er ikke visuell hallusinasjon nødvendigvis et tegn på begynnende psykose eller demens.
Charles Bonnet syndrom kan forekomme hos personer med redusert eller tapt synsevne.
Personene som lider av CBS forstår som regel selv at det dreier seg om en hallusinasjon, ikke et virkelig synsinntrykk.
Det kan dreie seg om geometriske mønstre, eller oppsplitting av et synsinntrykk, eller bevegelige hallusinasjoner, det kan være tegneserielignende bilder, det kan være mennesker som beveger seg. I blant er disse menneskene i hallusinasjonene deformerte, med forstørrede ansiktrekk, tenner som er forstørret bare på en side og andre opplevelser som utvilsomt er ubehagelig for den som opplever det, selv om personen selv forstår det er en hallusinasjon.
Og som Sacks forklarer; i CBS-hallusinasjon er det ingen interaksjon mellom det personen ser og personen selv. Psykotisk hallusinasjon, enten den er visuell eller i form av lyd, stemmer, henvender seg til personen i form av anklager og beskyldninger eller overtalelser osv.

Men selv om personen med CBS vet hun hallusinerer kan opplevelsen være skremmende nok. Sacks mener at mange som har redusert synsevne og opplever denne typen hallusinasjoner trolig ikke våger å komme fram med det de opplever, av frykt for å få en psykiatrisk diagnose.

I dette innslaget forklarer Oliver Sacks om visuelle hallusinasjoner, og hvordan man kan oppleve det uten at det er tegn på rus, psykose eller demens.


* Noen bøker av Oliver Sacks
The Man Who Mistook His Wife for a Hat
Awakenings (som filmen med samme navn bygger på)
Uncle Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood Selvbiografi om sin egen oppvekst.


Jeg kommer tilbake til Oliver Sacks i et senere innlegg, om musikk og påvirkning i hjernen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar