Hva handler denne bloggen om?

Denne bloggen ble igangsatt under studiet Kreativ kommunikasjon (HiAk)i 2009 og videreført under studiet Entreprenørskap i ledelse og undervisning NMH 2011.

søndag 22. november 2009

Kan man snakke om en helsebringende effekt av manuelle teknikker som oppleves som lystbetont av utøveren? Vil det være snakk om endringsprosesser ved å skape, hvis oppskriften er gitt på forhånd?

Frances Reynolds er senior foreleser i helsepsykologi ved Brunel University i Storbritannia. Hennes forskning fokuserer på påvirkningen av meningsfulle roller og oppgaver for opprettholdelsen av den subjektive velvære og livskvalitet hos mennesker med kronisk sykdom. Hun dokumenterer i Reynolds, F. (2008) Learning to live with chronic fatigue syndrome through art-making: narratives of loss, struggle and quest. British Association of Counselling and Psychotherapy, Cardiff, May.fra 2008 hvordan kreativ aktivitet kan gi kvinner med kronisk utmattelsessyndrom/myalgisk encefalopati bedre tilpasning og akseptere sin tilstand og at det kreative arbeidet gir en viss psykologisk avlastning for den situasjonen de er i. Andre av hennes avhandlinger har dreid seg om hvordan kunstnere (tekstilkunstnere) med kroniske sykdommer opplever livskvalitet knyttet til deres bakgrunn og interesser. Reynolds er opptatt av den terapeutiske effekten av broderi og samler inn materiale gjennom nettsiden embroidery.embroiderersguild.com/letters/letters.htm. Jeg kontaktet Reynolds i arbeidet med min egen oppgave, for å høre om hun kjente til andre undersøkelser som retter seg mot fysiologiske/fysiske effekter av det å holde på med håndarbeid, dersom det er lystbetont for personen det gjelder. Hun henviste til Betsan Corkhill som har samlet inn pasientopplysning om hvordan strikking har hjulpet mot depresjon og suicidal tenkning. Hun finner også fysiologisk effekt for kvinner med artritt som strikker, broderer osv, hvor hun både snakker om en fysisk effekt ved den rytmiske motoriske bevegelsen i kombinasjon med en opplevelse av minsket smerte muligens ved dempet produksjon av stress hormoner og en økning i serotonin og dopamin. Men hun tar også med at håndarbeidet foregår i grupper, og at effekten av sosial deltakelse er en del av helhetsbildet. For tiden samler hun inn midler for å kunne forske på det materialet hun har mottatt i brev og e-post.

Referanser:

Reynolds, F. (2008) Learning to live with chronic fatigue syndrome through art-making: narratives of loss, struggle and quest. British Association of Counselling and Psychotherapy, Cardiff, May.

http://www.prlog.org/10179509-knitting-and-crochet-offer-long-term-health-benefits.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar